Glöm inte FARSDAG 10/11-19 !



Det går att vända även en mycket dyster miljösituation till framgång. För att lyckas med detta krävshårt och målmedvetet arbete, men det ger samtidigt hopp för framtiden. Miljöproblem kan lösas! Detvisar den nya boken ”Kroknäbbarnas tid” om Sveriges rovfåglar.
I Sverige häckar regelbundet 17 olika arter rovfåglar. Det är fåglar som haft en mycket omtumlande historia. Länge var de förföljda eftersom de sågs som skadedjur och konkurrenter. Som ”kroknäbbar” skulle de helst utrotas, och det betalades ut skottpengar. När väl förföljelsen stoppades i början av1900-talet, dröjde det inte länge innan ett nytt mycket allvarligt hot dök upp. Efter andra världskriget introducerades nya gifter i jordbruket, bl.a. DDT och kvicksilverpreparat. Dessa slog oerhört hårt mot rovfåglar och andra arter i toppen av näringskedjorna. Det var först på 1970-talet som de giftiga medlen förbjöds, och det dröjde ytterligare ett årtionde innan rovfåglarna började återhämta sig på allvar.
Idag är det verkligen kroknäbbarnas tid. De flesta av de svenska arterna har kommit tillbaka på ettsätt som ingen trodde var möjligt för bara 25 år sedan. Arter som havsörn, pilgrimsfalk och kungsörnhar ökat och spridit sig i landet.

Sundsvall blev den sista staden i Sverige att inviga elektriska spårvägar och nu när denna bok publiceras blir den också den sista att få sin egen spårvägshistoria nedtecknad.



En vandrande villa, en rånardesperado i kalsonger, en sexualsystemskonstruktör och en torterad trumpetdrottning är några av huvudrollsinnehavarna i de sammanlagt 55 adresskåserierna i Göteborgsadresser II.
Precis som i den första boken på samma tema möter läsaren här, i korta underhållande berättelser, både kända och mindre kända människor och företeelser, och får därmed tillfälle att både le igenkännande och att lyfta på ögonbrynen i förvåning.

Återigen möts läsaren av angelägna frågor som får sitt spännande svar bland de underhållande adresskåserierna i boken: Vad har August Strindberg med Göteborg att göra? Var ligger Rävfarmarna? Hur mjuk är en Hönökaka och hur hård är en fontellare? Är buktalardockor busiga? Vem var Hisingsskräcken?
På sitt eget personliga och underhållande sätt berättar ur-göteborgaren Claes Rydholm – precis som i de två tidigare böckerna på samma tema – om människor och djur, företag och företeelser, blandar skämt och allvar och ger upphov till både leenden och stämmer ibland också till eftertanke.

Det var inte så länge sedan och inte så långt borta. Ändå känns det nästan som en annan värld.
Den ”klassiska järnvägens värld”. Det var en järnväg med folkliv och rörelse. På stationen köpte man sin biljett av ”edmonsonsk typ” i biljettluckan. Det växlades godsvagnar på stationerna och kopplades till och från ”kursvagnar” i snälltågen. Utmed linjen var det semaforer och telefonledning med blanktråd, och tågen drogs av ånglok.
Följ med ”på jakt efter ånglok” tillsammans med en riktig järnvägsentusiast, som gjorde mer än tjugo resor i Östtyskland och Polen före murens fall, för att söka upp vad som ännu fanns kvar av sådana järnvägsmiljöer då de sedan länge var försvunna i Sverige.
På köpet får du dig till livs en hel del fascinerande järnvägshistoria. Kanske författarens upplevelser som tågentusiast ”bakom järnridån” också kan bidra till att ge några glimtar ur ett litet annat perspektiv än det vanliga, på livet i ett par av våra närmaste grannländer under tiden mellan studentrevolten och murens fall.

BMW, Ford, GM, Honda, MG, Mercedes-Benz, Datsun, Opel, Renault, Toyota, Volkswagen och inte minst Volvo presenterade alla prototyper med både framåtblickande säkerhetsdetaljer och med rena uppfinnardrömmar. Bilarna hade det gemensamma att de var stora, tunga och fruktansvärt fula och inte sällan orange. I Krasch! – Drömmen om säkerhetsbilen berättar motorjournalisten Fredrik Nyblad om en bilindustri i förvirring och ett fenomen som dog ut lika snabbt som det uppstod. Ett helt kapitel ägnas åt Volvos VESC – den enda av säkerhetsbilarna vars former resulterade i en riktig bil: Volvo 240.

I Göteborg - Sveriges största hamnstad går göteborgskännaren Anders Hilmersson igenom Göteborg - hamn för hamn. Vi får lära oss om hamnarnas historia, livet i dag och planerna för framtiden. Boken myllrar av liv (tusentals människor arbetar direkt eller indirekt med hamnen) och här får vi lära oss spännande fakta om rederier, olika typer av imponerande fartyg, varv, dockor och kranar.

Nu har Michel samlat alla sina kunskaper och erfarenheter från två decennier av professionell finsmakning och skapat ett komplett referensverk om sprit. Här presenteras världens spritsorter utförligt med historik, råvaror, framställning, lagring, typindelning, producenter och servering. Boken är illustrerad med 300 fotografier, kartor och skisser.

ge en översiktlig skildring av hela 1900-talet, det händelserikaste och mest innovativa seklet som världshistorien hittills skådat. Trots fattigdom och umbäranden i Sverige i seklets början, som följdes av långa och svåra ransoneringsperioder under två världskrig, utvecklades Sverige till ett folkhem med sociala reformer och ett välstånd för alla.