Glöm inte FARSDAG 10/11-19 !

 
Här har jag samlat några tips till toppen farsdagpresenter till riktiga kanonpriser!
 
Dessa böcker är toppsäljande böcker hos oss.
 
 
1001 Nödvändiga fakta för fotbollsnördar
Här finns allt du vill veta om fotboll men aldrig vågat fråga om! De mest häpnadsväckande rekorden, de festligaste anekdoterna, de allra färgstarkaste profilerna och några av de mest oförglömliga ögonblicken. Läs om den fotbollstokige kungen som tog ut VM-truppen, walesaren som spelade två matcher samma dag, laget som vinner den nationella cupen en gång per århundrade, fotbollskommentatorn som förutspådde sin egen död och mycket annat. Dessutom all hårdfakta du någonsin behöver: samtliga segrare i VM, EM, OS, Champions League och de större nationella ligorna samt skyttekungar, maratontabeller och cupsegrare med mera!
 
 
 
 
 
 
Styrkans magi
All världens sprit -från akvavit till whisky

Här berättas i vilket område man hittar den mest exlusiva calvadosen, hur man tillverkar tequilan av agave i Mexico och vad man ska dricka i distriktet i Armagnac. En inspirerande start för den som vill bege sig ut på en smakodyssé - som dessutom berättar mycket om samhällena där dryckerna görs.«TT Spektra  »Styrkans magi är utsedd till Årets Bästa Dryckeslitteratur av Måltidsakademien« »Magiska droppar [...] välskriven och inspirerande bok om all världen sprit« Vårt Nya Kök»en riktigt trevlig bok att mysa med«Aftonbladet Söndag»Styrkans magi är ett mästerverk [...] Årets julklapp för alla som gillar den perfekta promillen«Allt om VinStyrkans magi är en guidad tur till världens främsta destillerade drycker med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam som ciceron. Tillsammans med fotografen Claes Löfgren presenterar han utförligt och med glimten i ögat olika spritsorter och deras ursprung. Vi får lära oss om olika likörer, vår ursvenska punsch, cognac, armagnac, grappa, calvados, vodka, absint, whisky, rom, tequila och gin. Dessutom gör Bengt-Göran en djupdykning i den svenska alkoholhistorien samt bjuder på berättelserna om världens mest kända drinkar och barer. Boken avslutas med ett tjogotal drinkrecept, med bilder tagna av matfotografen Björn Lindberg.Det här är den tredje boken i Bengt-Göran Kronstams ”magiska” serie. Tidigare utgivna titlar är Vinets magi och Smakens magi.Bengt-Göran Kronstam är en av Sveriges allra främsta vinskribenter. Han skriver varje vecka om vin i Dagens Nyheter. Han är även en hängiven och skicklig kock. Reportagebilderna är tagna av Claes Löfgren, en av världens främste vinfotografer. Drinkbilderna är tagna av Björn Lindberg, Sveriges kanske främste matfotograf.
 

 
 
Kroknäbbarnas tid
möten med Sveriges rovfåglar
Boken ”Kroknäbbarnas tid – möten med Sveriges rovfåglar” är 2011 års viktigaste bok om natur och miljö genom att den visar att det går att vända nederlag till framgång. Men boken är också mycket vacker. Fotografen och författaren Patrik Olofsson visar här upp närmare 300 högklassiga bilder på rovfåglar som saknar motstycke i Sverige

Det går att vända även en mycket dyster miljösituation till framgång. För att lyckas med detta krävshårt och målmedvetet arbete, men det ger samtidigt hopp för framtiden. Miljöproblem kan lösas! Detvisar den nya boken ”Kroknäbbarnas tid” om Sveriges rovfåglar.

I Sverige häckar regelbundet 17 olika arter rovfåglar. Det är fåglar som haft en mycket omtumlande historia. Länge var de förföljda eftersom de sågs som skadedjur och konkurrenter. Som ”kroknäbbar” skulle de helst utrotas, och det betalades ut skottpengar. När väl förföljelsen stoppades i början av1900-talet, dröjde det inte länge innan ett nytt mycket allvarligt hot dök upp. Efter andra världskriget introducerades nya gifter i jordbruket, bl.a. DDT och kvicksilverpreparat. Dessa slog oerhört hårt mot rovfåglar och andra arter i toppen av näringskedjorna. Det var först på 1970-talet som de giftiga medlen förbjöds, och det dröjde ytterligare ett årtionde innan rovfåglarna började återhämta sig på allvar.

Idag är det verkligen kroknäbbarnas tid. De flesta av de svenska arterna har kommit tillbaka på ettsätt som ingen trodde var möjligt för bara 25 år sedan. Arter som havsörn, pilgrimsfalk och kungsörnhar ökat och spridit sig i landet.
 
 
 
 
Sundsvalls spårvägar
-En resa genom Träriket
När Sundsvalls spårvägar invigdes den 18 januari 1911, avslutades den nybyggnation av elektriska spårvägar i Sverige som inleddes i Stockholm 10 år tidigare. Under den här perioden hade 13 svenska städer fått det för den tiden modernaste trafikmedlet.

Sundsvall blev den sista staden i Sverige att inviga elektriska spårvägar och nu när denna bok publiceras blir den också den sista att få sin egen spårvägshistoria nedtecknad.

 
 
 
 
Stockholmarnas 50-tal
Minns du vad som hände på 1950-talet i Stockholm? Stora delar av gamla Klara försvinner och ett nytt city växer fram, ABC-staden Vällingby skapas, hemmen möbleras med bl.a. stringmöbler och TV, rockidolen Tommy Steele och jazzlegenden Louis Armstrong besöker Stockholm, fenomenet "raggare" väcker starka känslor bland stockholmarna, T-banan blir ett viktigt komplement till Stockholms traditionella spårvagnar, tråd- och dieselbussar, Stockholm firar sitt 700-års-jubileum som stad, på Råsunda spelar Sverige och Brasilien VM-final i fotboll och Stockholm får alltmer karaktären av storstad. Om allt detta och mer därtill kan du läsa om i denna bok. I boken finns insprängt ett antal gåtor som alla har det gemensamt att de anspelar på byggnader, platser och gator i Stockholm. Något för intresserade problemlösare att fundera över.
 
 
 
Göteborgs adresser
Med betydelse -i stort och i smått
Från knivsliperi till geni med relativitetsteori – från doft för tanter till afrikanska elefanter. Göteborgsadresser med betydelse – i stort och i smått spänner över fem sekler och många olika områden. I 55 intressanta och underhållande illustrerade kåserier kopplade till gatuadresser berättar Claes Rydholm om snälla människor och stygga, om kända och okända, om lycka och olycka, om mat, mord, musik och mycket mer i både det välkända och det mindre kända Göteborg.
 
 
 
 
Göteborgsadresser 
med betydelse 2 - i stort och i smått

En vandrande villa, en rånardesperado i kalsonger, en sexualsystemskonstruktör och en torterad trumpetdrottning är några av huvudrollsinnehavarna i de sammanlagt 55 adresskåserierna i Göte­borgsadresser II.

Precis som i den första boken på samma tema möter läsaren här, i korta underhållande berättelser, både kända och mindre kända människor och företeelser, och får därmed tillfälle att både le igenkännande och att lyfta på ögonbrynen i förvåning.

 
 
 
 
Göteborgsadresser 
med betydelse 3 - i stort och i smått

Återigen möts läsaren av angelägna frågor som får sitt spännande svar bland de underhållande adresskåserierna i boken: Vad har August Strindberg med Göteborg att göra? Var ligger Rävfarmarna? Hur mjuk är en Hönökaka och hur hård är en fontellare? Är buktalardockor busiga? Vem var Hisingsskräcken?

På sitt eget personliga och underhållande sätt berättar ur-göteborgaren Claes Rydholm – precis som i de två tidigare böckerna på samma tema – om människor och djur, företag och företeelser, blandar skämt och allvar och ger upphov till både leenden och stämmer ibland också till eftertanke.

 
 
 
På jaket efter ånglok
En järnvägsentusiasts minnen och äventyr

Det var inte så länge sedan och inte så långt borta. Ändå känns det nästan som en annan värld.

Den ”klassiska järnvägens värld”. Det var en järnväg med folkliv och rörelse. På stationen köpte man sin biljett av ”edmonsonsk typ” i biljettluckan. Det växlades godsvagnar på stationerna och kopplades till och från ”kursvagnar” i snälltågen. Utmed linjen var det semaforer och telefonledning med blanktråd, och tågen drogs av ånglok.

Följ med ”på jakt efter ånglok” tillsammans med en riktig järnvägsentusiast, som gjorde mer än tjugo resor i Östtyskland och Polen före murens fall, för att söka upp vad som ännu fanns kvar av sådana järnvägsmiljöer då de sedan länge var försvunna i Sverige.

På köpet får du dig till livs en hel del fascinerande järnvägshistoria. Kanske författarens upplevelser som tågentusiast ”bakom järnridån” också kan bidra till att ge några glimtar ur ett litet annat perspektiv än det vanliga, på livet i ett par av våra närmaste grannländer under tiden mellan studentrevolten och murens fall.

 
 
 
 
 
 
KRASCH!
Drömmen om säkerhetsbilen
I början av 1970-talet hamnade plötsligt trafiksäkerheten högst upp på bilföretagens agenda. Efter att ha ignorerat frågan i årtionden tävlade de plötsligt om att konstruera den allra säkraste bilen.

BMW, Ford, GM, Honda, MG, Mercedes-Benz, Datsun, Opel, Renault, Toyota, Volkswagen och inte minst Volvo presenterade alla prototyper med både framåtblickande säkerhetsdetaljer och med rena uppfinnardrömmar. Bilarna hade det gemensamma att de var stora, tunga och fruktansvärt fula och inte sällan orange. I Krasch! – Drömmen om säkerhetsbilen berättar motorjournalisten Fredrik Nyblad om en bilindustri i förvirring och ett fenomen som dog ut lika snabbt som det uppstod. Ett helt kapitel ägnas åt Volvos VESC – den enda av säkerhetsbilarna vars former resulterade i en riktig bil: Volvo 240.

 
 
 
 
 
Göteborg
Sveriges största hamnstad
Göteborg är navet för Sveriges import och export. Det är här det händer. Med en sammanlängd kajlängd av 12 kilometer och ett antal specialhamnar (t.ex. containertrafik, rorotrafik, olja) är Göteborg Sveriges ledande hamnstad.
I Göteborg - Sveriges största hamnstad går göteborgskännaren Anders Hilmersson igenom Göteborg - hamn för hamn. Vi får lära oss om hamnarnas historia, livet i dag och planerna för framtiden. Boken myllrar av liv (tusentals människor arbetar direkt eller indirekt med hamnen) och här får vi lära oss spännande fakta om rederier, olika typer av imponerande fartyg, varv, dockor och kranar.
 
 
 
 
 
Livets vatten
En bok om all världens sprit
Michel Jamais är sedan slutet av 1990-talet ständigt på resande fot i den vida dryckesvärlden. Han är huvudlärare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm och ett av de tunga namnen i dryckestidningarna Livets Goda och Whisky & Bourbon.

Nu har Michel samlat alla sina kunskaper och erfarenheter från två decennier av professionell finsmakning och skapat ett komplett referensverk om sprit. Här presenteras världens spritsorter utförligt med historik, råvaror, framställning, lagring, typindelning, producenter och servering. Boken är illustrerad med 300 fotografier, kartor och skisser.
 
 
 
 
 
1900-talet
ur ett Stockholmsperspektiv
I fem tidigare böcker har författaren beskrivit händelser och skeenden i Stockholm under perioden 1900–1979. Med denna bok vill författaren
ge en översiktlig skildring av hela 1900-talet, det händelserikaste och mest innovativa seklet som världshistorien hittills skådat. Trots fattigdom och umbäranden i Sverige i seklets början, som följdes av långa och svåra ransoneringsperioder under två världskrig, utvecklades Sverige till ett folkhem med sociala reformer och ett välstånd för alla.
 

Kommentera här: